Ik was een paar week geleden in Londen en ik kon een tripje naar de Waterstones natuurlijk niet overslaan! Tijdens mijn avontuur door deze gigantische boekenwinkel ben ik een aantal boeken over schrijven tegengekomen. Ik was al een tijdje op zoek naar boeken over schrijven, dus nu wilde ik toch echt een boek hierover meenemen. En toen nam ik How to Be a Writer (oftewel: Hoe een schrijver te worden) mee, van Stewart Ferris. In deze recensie vertel ik jullie wat ik van dit boek vond.
Het boek is in feite opgedeeld in veel verschillende onderwerpen die allemaal met schrijven te maken hebben. Hoe begin je met schrijven, wat is een schrijver, hoe kom je aan je inspiratie, hoe breng je een boek uit. Overal wordt naar gekeken! Hierom is het boek een fijn naslagwerk. Het gaat niet heel diep op alle onderwerpen in, omdat het onmogelijk is om alles tot in de diepte te bespreken zonder dat het een oneindig lang boek wordt, maar het is simpel en goed te begrijpen. Het gaat in op de basics, maar er zijn ook wat nieuwtjes, waar ik nog niet eerder van wist. Vooral voor iemand die aan het begin staat van het worden van schrijver is dit een ideaal boek.
Stewart Ferris is in zijn boek niet alleen bezig met het vertellen en uitleggen van de basics, maar hij brengt ook zijn eigen werk en ervaringen mee in het onderbouwen van veel wat hij zegt. Hij gebruikt hierbij voorbeelden van allerlei verschillende kanten en hoeken. Hij heeft het over het boek dat hij op dat moment aan het schrijven is, namelijk het boek dat ik op dat moment aan het lezen was, maar ook over zijn werk als publisher en zijn werk als fictie-schrijver. Ook gebruikt hij mails van lezers van zijn boeken waarin hij de vragen beantwoordt. Het werkt zeker als een toevoeging bij het boek, omdat de praktijk meer wordt meegenomen en het is ook leuk om te lezen over zijn eigen ervaringen.
Niet alles in het boek is even belangrijk en even interessant. Dit is natuurlijk verschillend per persoon. Iedereen zit op een ander niveau en iedereen heeft andere ambities met het schrijven. Een groot stuk gaat over het herschrijven van je verhalen. Hij heeft aan dat het heel normaal is om heel lang bezig te zijn met het herschrijven, herschrijven en herschrijven van je werk. Hij legt daarbij uit wat hij doet in elke draft, dus waar hij bij elke verschillende draft op focust. Dit vond ik heel interessant, omdat ik zelf nogal eens het probleem heb dat ik met het herschrijven geen idee heb waar ik moet beginnen. Aan de andere kant was er ook een heel stuk over het schrijven van andere werken, zoals voor tv-series, voor films, theater, maar ook voor video games. Van alles en nog wat. Dit vond ik iets minder interessant, omdat ik nou eenmaal zelf niet geïnteresseerd ben hierin.
Het boek is heel goed geschreven, het is niet alleen maar serieus, maar soms ook grappig. Het is heel praktisch, wat ook uitnodigt voor het belangrijkste, waar dit boek waarschijnlijk voor is bedoeld: Schrijven. Door dit boek had ik meteen de drang om te gaan schrijven. Het voelde geweldig om weer super enthousiast te zijn om te gaan schrijven en hierom ben ik zeker van plan om dit boek een keer te gaan herlezen. Zeker wanneer ik even niet zo enthousiast ben om mijn verhalen op te schrijven.
Ik vind het boek dus zeker een aanrader, vooral als je het idee hebt meer te willen halen uit je schrijfwerk. Het boek geeft de basics heel duidelijk weer, het is praktisch ingesteld en de schrijver moedigt je aan om meteen te beginnen. Het enige nadeel van het boek is dat niet alle stukken voor iedereen even interessant zijn. Toch is het zeker een aanrader, dus haast je en haal dit boek in huis!
Geef een reactie