Titel: Mijn versie van jou

Auteur: Christina Lauren

Uitgeverij: Uitgeverij Q

Genre: LGBTQ+, Contemporary, Young Adult

Tanner Scott is drie jaar geleden met zijn familie verhuisd van Californië naar Provo in Utah. De meeste mensen in Provo zijn strenggelovig, dus samen met zijn familie heeft de biseksuele Tanner besloten niet openlijk voor zijn geaardheid uit te komen. Zodra hij zijn diploma heeft, wil hij gaan studeren aan een universiteit buiten het religieuze Utah.

Tijdens zijn laatste semester worden Tanner en zijn beste vriendin Autumn toegelaten tot een speciale werkgroep waarin alle leerlingen een boek moeten schrijven. Bij de eerste bijeenkomst wordt bekend dat de klas dit jaar een speciale mentor krijgt: Sebastian Brother. Hij heeft afgelopen jaar de werkgroep gevolgd en zijn debuut wordt binnenkort uitgegeven. Sebastian is de zoon van bisschop en erg geliefd in Provo.

Tanner heeft vier maanden om een boek te schrijven. Dat lijkt hem een makkie. Maar nog voor zijn eerste zin op papier staat, is hij stapelverliefd op Sebastian…

Waardering: 4.5 uit 5.

Mijn versie van jou had ik al een tijdje op mijn lijstje staan. Ik ben erg geïnteresseerd in queer zijn en gelovige gemeenschappen, deels door mijn boek en deels door vragen die in mijn eigen hoofd spelen. En daarnaast had ik veel goeie verhalen gehoord over dit boek, dus ik was erg benieuwd naar hoe dit boek voor mij zou zijn. Even geleden had ik de tijd om dit boek op te pakken en ik denk dat ik omver ben geblazen.

Dit boek is zo romantisch, zo mooi en zo fijn om te lezen. Ik merkte dat ik al heel snel in het verhaal zat en eigenlijk niet meer kon stoppen met lezen. Vroeger toen ik klein was had ik van die avonden dat ik maar wilde blijven lezen, totdat mijn moeder uiteindelijk mijn boek van mij mee nam, zodat ik wel echt moest gaan slapen. Nou, dit keer was mijn moeder niet in de buurt, dus ik bleef maar lezen en ik bleef maar lezen. Het is echt geweldig.

Dit boek vind ik in de eerste plaats heel interessant, omdat de hoofdpersoon bi is. Soms is bi zijn nog lastig, omdat niet alle groepen mensen het oké vinden. In de eerste plaats heb je religieuze gemeenschappen die elke vorm van romantisch of lichamelijk met een persoon van je eigen geslacht afwijzen, maar daarnaast heb je ook de homo-wereld, waarin bi zijn ook niet altijd wordt geaccepteerd. Je moet maar een keuze maken. En daarom vond ik dit een heel goed boek, omdat het juist laat zien dat je ook verliefd kan zijn op mannen én vrouwen, of zelfs op iedereen, ongeacht het geslacht.

Daarnaast vond ik het een cool boek, omdat het over een niet-standaard religieuze gemeenschap gaat. In dit geval gaat het om de Kerk van Jezus Christus van de Heilige der Laatste Dagen, een kerk die niet heel groot is (behalve in Utah), zeker niet in Nederland. Dit maakt dat het weer een andere kijk is en het maakt het verhaal iets specifieker en het geeft meer duidelijkheid over bepaalde keuzes. Het nadeel hiervan is wel weer dat sommige woorden minder begrijpelijk zijn, omdat ze specifiek binnen die kerk wordt gebruikt. Als je er niks van weet lijkt het me lastig om het allemaal te kunnen volgen.

De liefde is zooo mooi. Hoe Tanner en Sebastian elkaar vinden. Hoe ze allebei struggelen met hun problemen, hun geheimen en hun gevoelens. Hoe ze meer tot elkaar komen. Hoe ze elkaar liefhebben. De liefde spat er vanaf. En dat maakt het nog meer dat ik tijdens het lezen zo veel verdriet en boosheid voor ze voelde. Dat ik ze een wereld wilde geven die ze niet hadden. Want de liefde die ze voor elkaar voelen maakt dat ik het beste voor ze wil.

Ik had eigenlijk maar twee minpuntjes aan het boek die ik kan noemen. En dat zijn zulke kleine dingen dat ze bijna in het niet staan bij hoe mooi dit boek eigenlijk is. Ten eerste merkte ik dat het boek echt puur draait om Tanner en Sebastian en daardoor lijkt het alsof ze niet omgaan met de andere mensen om hen heen. Vrienden worden maar weinig genoemd, waardoor ik het idee had dat ze in een glazen bol zaten met zijn tweeën waar niemand bij kwam. Voor mij hadden de vrienden van de twee wel wat meer bij het verhaal betrokken mogen zijn.

Als tweede vond ik vooral Sebastian een beetje wispelturig. Ik kreeg niet echt een hoogte van hem. De ene keer wilde hij door en dan weer niet en dan weer wel en dan weer niet. Het maakte het verhaal soms wat rommelig, al weet je daardoor natuurlijk ook niet hoe het verhaal afloopt.

Dit boek is geweldig. Het is een ode aan de liefde. Er zijn weinig minpunten en het leest zo fijn en lekker weg. Ik zou zeggen, regel dit boek, neem er een kop thee of warme chocolademelk bij en ga heerlijk lezen. Dit boek stelt je niet teleur.