Het is een hele hype geweest. Op het treinstation in Utrecht was er een heuse speurtocht die paste bij dit boek en in allerlei boekenwinkels kwam je stapels en stapels van deze boeken tegen: Origin, of Oorsprong van Dan Brown. Ik vind de boeken van Dan Brown super leuk en super interessant. De onderwerpen die hij aanstipt in zijn boeken zijn voor mij fascinerend. Vaak heeft hij het over zaken waar ik meer over wil weten. Religie, geschiedenis, maar ook geheimen, genootschappen, filosofie en wetenschap. Het andere interessante van Dan Brown zijn boeken vind ik de codes, de geheimen en de raadsels die opgelost worden. En toen het nieuwe boek ‘Oorsprong’ uit kwam heb ik hem natuurlijk ook opgepakt. Nou ja, opgepakt, ik heb er naar geluisterd via Storytel. Lekker luisteren tijdens het hardlopen, tijdens het fietsen en in de trein.

Oorsprong van Dan Brown

Ik ging er aardig verwachtingsvrij in. Ik hoorde van mijn vriend dat ik hem misschien niet moest lezen, om de religieuze implicaties die het zou hebben. Toch durfde ik hierna er nog wel mee te beginnen. Ook wist ik dat het verhaal in Spanje zou plaatsvinden en natuurlijk dat Robert Langdon weer van de partij zou zijn, maar verder dan dat wist ik eigenlijk niks.

Ik vond het boek zeer vermakelijk. Dat is het eerste wat ik er over kan zeggen. Het boek gaat over Robert Langdon die bij een presentatie van een goede vriend en oude leerling Edmond Kirsch aanwezig is. De manier waarop Edmond Kirsch zijn presentatie begint is geweldig, indrukwekkend en fijn om te lezen. Maar voordat Edmond Kirsch zijn eigenlijke ontdekking wereldwijd kan maken gaat alles mis en Robert Langdon en Ambra Vidal, de museumdirecteur van het museum, ontvluchten het museum. Edmond Kirsch zijn ontdekking lijkt verborgen te blijven, maar Robert Langdon en Ambra Vidal gaan op pad om de ontdekking alsnog wereldwijd te maken. Echter is niet iedereen hier van gediend.

Het boek is een wervelstorm. Je gaat van de ene plek naar de ander. Er zijn geheimen, interessante samenwerkingen en intriges. Steeds gebeuren er weer dingen die je niet had verwacht. Het is spannend en je zit eigenlijk constant op het puntje van je stoel, te wachten op het moment waarop alles weer in elkaar stort. De schrijfstijl is niet geweldig, maar ik vind het vooral een heel vermakelijk boek. Zoals altijd zijn de beschrijvingen adembenemend. Een andere reden dat ik houd van Dan Brown zijn boeken is dat hij vaak gebruik maakt van bestaande plaatsen en gebouwen. Zo is het museum dat in het begin van het boek wordt gebruikt het Guggenheim Museum in Bilbao dat echt bestaat en ook echt enkele kunstvoorwerpen bevat die ook in het boek genoemd worden.

Sommige scènes in het boek zijn misschien een beetje overbodig en het is misschien allemaal een beetje té toevallig, maar toch vond ik het leuk om te lezen. De spanning en de sensatie is geweldig en ik zou dit boek dus ook zeker aanraden. In ieder geval als je houdt van spannende boeken. Ik had helemaal geen probleem met de religieuze aspecten in het boek. Ik hoefde helemaal niet bang te zijn om tegen het zere been gestoten te worden als Christen. Ik had het idee dat het boek juist ook wat positieve dingen over geloof liet zien. Vooral de gesprekken tussen drie verschillende leiders van drie verschillende religies (Katholicisme, Jodendom en de Islam) vond ik heel positief klinken. Ik vond geen van de gesprekken over religie vervelend of naar, hoewel andere mensen er natuurlijk wel anders in kunnen staan.

Al met al vond ik het een geweldig boek en zou ik het zeker aanraden. Het is geen hoogstaande literatuur, maar het is heel vermakelijk, zeker als je van spannende boeken houdt en kunst, religie en wetenschap interessant vindt.

Heb jij het boek al gelezen? Wat is jouw mening van het boek?