Deze blog is niet voor iedereen. Deze blog is namelijk vooral voor de bloggers onder jullie. Of voor de andere mensen die een WordPress website hebben. Ik wil jullie namelijk vertellen over twee handige dingen die ik gebruik voor mijn website waar ik heel blij mee ben. Het zijn twee dingen waarvan ik het idee heb dat nog niet iedereen weet dat het bestaat, dus daarom leek het mij handig om deze dingen te delen met het wereld wijde web.
Herbruikbare blokken
Een tijd geleden is WordPress over gegaan van de standaard editor naar een blokkensysteem. Elk item in mijn blog is een blok. De paragrafen, de afbeeldingen en de titels zijn allemaal losstaande blokken die ik een voor een toevoeg aan de blog. In het begin vond ik dat nog aardig onhandig. Zeker omdat ik niet echt een idee had van hoe ik er mee om moest gaan. Ik zat te stoeien met de afbeeldingen goed laten uitlijnen, de opmaak liep niet helemaal lekker en het was over het algemeen gewoon een beetje wennen. Maar het handige aan deze blokken is wel de mogelijkheid om blokken te hergebruiken.
Wanneer sommige blogs vaker dezelfde inhoud hebben is het handig als je deze blokken gewoon kan hergebruiken. Voor mij is dat bijvoorbeeld vooral handig bij de Friday Five die elke vrijdag uit komt, omdat daar altijd een lijst in voorkomt met mijn medebloggers. In het begin moest ik steeds naar de blog van de vorige week om het lijstje te kopiëren en weer in de nieuwe blog te plakken. Onhandig en niet slim. Totdat ze de functie “Herbruikbare blokken” hadden toegevoegd. Daarna kon ik lekker in de blokken zoeken naar mijn Friday Five blok en die stop ik er gewoon in. Mooi. Meteen klaar.
Maar hoe maak je nu zo’n herbruikbaar blok? Nou dat zal ik je laten zien. Wanneer je een blok hebt gemaakt klik je op de drie puntjes naar de opmaak van het blok. Dit zie je in beeld wanneer je je cursor beweegt. Daar zie je dan: “Aan herbruikbare blokken toevoegen.”
Het handige aan deze blokken is niet alleen dat je de blokken makkelijk kan toevoegen. Daarnaast kan je het blok ook gewoon aanpassen. En dan verandert het blok niet alleen in deze en toekomstige blogs, nee, ook in de voorgaande blogs! Daardoor is het echt heel makkelijk en het is bijna geen werk. Echt perfect voor wanneer je vaak dezelfde teksten in je blog zet. Ik vind het zeker een aanrader.
Polylang Plugin
En dan mijn tweede aanrader. De herbruikbare blokken horen gewoon bij de standaard WordPress, maar je hebt in WordPress ook de mogelijkheid om plugins toe te voegen. Er is een grote hoeveelheid plugins die je toe kan voegen, gratis en betaald. Een van de gratis plugins die ik gebruik is Polylang. Een plugin voor een meertalige website.
Ik vond het een heel cool idee om een meertalige website te maken. Ik schrijf mijn blogs voornamelijk in het Nederlands, maar soms, bijvoorbeeld met leesmarathons of als een blog iets groter en belangrijker voor me is, vind ik het fijn om ook een blog in het Engels te schrijven. Ik vind het zelf lelijk als een blog in de titel heeft staan dat de blog Engels of Nederlands is. Wat ik veel liever heb is een switch zodat je de website van taal kan veranderen. En dat kan met de Polylang plugin.
Met de Polylang plugin geef je op je website aan welke talen je wilt en je maakt ergens een switch. Op mijn website zit die switch linksboven in het scherm naast de Home knop. Als je hier op de andere taal klikt verandert de website van taal. Ik geef in mijn blogs aan in welke taal de blog is geschreven en de plugin weet dan welke blogs bij welke taal hoort.
Niet alle blogs zijn geschreven in beide talen. Als je op de homepagina zit wanneer je van taal verandert, dan zal hij de homepagina laten zien met alle blogs in die taal. Wanneer je van taal verandert wanneer je in een blog zit die geen versie in de andere taal heeft, dan zal hij ook gewoon naar de homepagina gaan. Wanneer je in een blog zit die wel vertaalt is daarentegen, dan stuurt hij je ook echt door naar dezelfde blog, maar dan in de andere taal! Pagina’s en dergelijke worden ook vertaald en zelfs de menu’s, bijvoorbeeld in de zijbalk, of in de footer kunnen vertaald worden. Het is echt super handig. Je maakt voor elke taal gewoon een opzet en alles gaat netjes mee.
Wanneer je een blog in verschillende talen hebt geschreven dan kan je ze aan elkaar koppelen door in het bericht de titel toe te voegen. Daarnaast kan je ook gewoon op een aantal plekken op het plusje drukken en dan kan je de nieuwe blog in de andere taal toevoegen. Ik vind het super handig. Ik kan vrijer met mijn blog omgaan en ik kan gewoon in de taal schrijven waar ik zin in heb.
Het tweede waar ik last van heb tijdens het lezen van blogs die blogs in verschillende talen hebben is dat ik het niet fijn vind om blogs door elkaar te lezen in verschillende talen. Ik kan Engels en Nederlands beide prima lezen, maar als er Duits of Frans bij komt staan dan gaat het een stuk minder goed, laat staan Italiaans. Als een RSS-feed voor deze website alle talen beslaat dan vind ik dat minder mooi. Met deze plugin is dat ook verleden tijd! Met de Polylang plugin heb je namelijk verschillende url’s voor de verschillende talen. De Nederlandse versie heeft alleen de titel van de blog. De Engelse versie heeft er /en/ in staan. Kijk maar.
Al met al echt een geweldige plugin. Handig te gebruiken en als je eenmaal alles hebt opgezet inclusief de about pages en de menu’s dan is het echt een hele fijn plugin om mee verder te werken. Veel succes en veel schrijfplezier.
Geef een reactie