Een nieuwe rubriek! In Writing Wednesday ga ik schrijven over, hoe is het mogelijk, schrijven. Ik schrijf al sinds ik heel jong ben. Op de basisschool probeerde ik al zo veel mogelijk tijd op school te gebruiken om te schrijven. Elk moment dat we zelf mochten kiezen wat we gingen doen was ik degene die haar schrijfboekje pakte en ging schrijven. In deze rubriek ga ik jullie vertellen over mijn schrijfsels, mijn gewoontes met schrijven en de problemen waar ik tegenaan loop. Veel lees- en schrijfplezier!

Deze week ga ik jullie vertellen over Scrivener. Dit is een programma op mijn laptop die ik gebruik voor het structureren van mijn verhalen. Ik heb in het verleden vaak gehad dat ik zelf het overzicht kwijt was op mijn verhaal. Dat ik vergeten was hoe dat ene karakter ook alweer heette en terug moest scrollen naar waar die persoon een rol speelde of dat ik gewoon maar aan het schrijven was zonder dat er een probleem was, of zonder dat er een doel was met een bepaalde scène. Om meer de controle te bewaren over mijn verhalen gebruik ik nu dus Scrivener!

Scrivener is een plek waar je alles van je verhaal kan bewaren. Je kan er je verhaal schrijven, verdeeld in verschillende mappen en losse teksten, zodat je alles makkelijk kan verplaatsen, kan omdraaien en terug kan vinden. Je kan aantekeningen maken op verschillende bestanden, zodat duidelijk is wat er staat in dat hoofdstuk of in die scène. Je kan de documenten icoontjes geven, zodat je je eigen manier van labelen kan gebruiken.

Daarnaast kan je er je onderzoek bewaren. Je kan daar plaatjes bewaren, verschillende stukken tekst die je bijvoorbeeld ergens van het internet hebt geplukt en je kan zelfs geluidsfragmenten toevoegen. Hierdoor blijft alles wat je nodig kan hebben bij elkaar en heb je niet allemaal verschillende bestanden op je computer opgeslagen. Alles staat in één Scrivener bestand.

Je kan daarnaast allerlei belangrijke dingen voor je verhaal organiseren. Zo kan je zelf mappen maken waarin je aantekeningen kan opslaan. Ik heb bijvoorbeeld een map voor karakters, waarin ik schrijf wie de karakters zijn, wat hun uiterlijk is, hun verleden en hun persoonlijkheden. Ik heb een map voor belangrijke plaatsen in mijn verhalen, met wat de sfeer is, welke gebouwen er zijn en wie er wonen. Als laatste heb ik een map met herinneringen van een bepaald persoon, die belangrijk zijn voor het verhaal.

En als laatste zijn er nog allerlei toepassingen die je kan gebruiken. Je kan natuurlijk het lettertype aanpassen. Er zijn mogelijkheden om je verhaal te exporteren naar verschillende soorten bestanden, zelfs naar bijvoorbeeld een e-book bestand. Je kan doelen stellen voor je verhaal en voor een sessie en je kan snapshots maken van verschillende voortgangen in een stuk tekst, zodat je makkelijk terug kan naar een vorige versie.

Je kan dus super veel met Scrivener. Het kost wel een beetje geld, maar ik heb het idee dat je er heel veel voor terug krijgt. En het is één keer kopen en voor altijd hebben, dus je zit niet vast aan abonnementen en dergelijke. Ik vind het echt een heel handig programma. Je moet soms een beetje leren hoe het werkt, maar als je er meer ervaring mee hebt kan je er zo veel mee. Ik zou het dus zeker proberen!

Wil je mij en mijn verhalen ondersteunen? Wordt dan een Patron op mijn Patreon pagina. Voor $1 of $3 per maand (€0,88 of €2,65) kan je mij ondersteunen en verhalen lezen die ik speciaal voor mijn Patrons op mijn pagina plaats. Kijk dus vooral op mijn pagina: https://www.patreon.com/Riannew. Of lees het eerste hoofdstuk van mijn vervolgverhaal gratis: Parrot Piracy.